Pazar

Halkalı Okyanus Koleji Okul Öncesi öğrencileri, yıl sonu müsamereleri-2019


Ana Okulundan, Büyüklere Mesajlar

Halkalı Okyanus Koleji Okul Öncesi öğrencileri, yıl sonu müsamerelerinde; Öğrenciler büyüklere önemli mesajlar verdi.




Nesrin Cenkçi’nin müdürlüğünü yaptığı Okyanus Koleji Halkalı Okul Öncesi öğrencileri 25 Mayıs 2019 Cumartesi günü “İleriyi düşünün- Geri dönüştürün” konseptli müsamerenin çeşitli kategorilerinde minik yavrular spontane doğaçlama hareketleri velileri gülümsedirken çok anlamlı çok dahiyane mesajlarınıda sundular. Dönüşüm.. Çevre Kirliliği…Bilinci minik yavrularda mükemmel bir şekilde oluşup, farkındalık sağlamaya çalışırken umarız büyükler temiz dünya olması kavramına sahip çıkar. 



Velilere sürpriz olan gösterller normal ders uygulama dışında hobilere göre kulüp adı altında spor, müzik, dans, defile, resim, bilim adamları vs. olarak mizansen edildi.


Spor açık hava sahaların ve spor salonların kirliğinde; “Biz böyle kirli alanda spor yapamayız.” diyen çocuklar “Haydi hep birlikde temizleyelim şu çöpleri” sözleri büyüklere utanç duygusunu yaşatdı. Yaptıkları spor ve yoga hareketleri büyüklere taş çıkardı.




İngiliz tıp dergisi Lancet'de yer alan uluslararası araştırma raporlarına göre; Çevre kirliliği her yıl 9 milyon kişinin erken ölümüne sebep oluyor. 189 ülkede yapılan çalışmaya göre, çevre kirliliği kaynaklı ölümlerin %92’si orta ve düşük gelir ortalamalarına sahip ülkelerde yaşanıyor. Avrupa Birliği’nde ise her yıl 400.000 insan çevre kirliliği yüzünden hayata veda ediyor. Bu rakam, Avrupa Birliği’ndeki tüm ölümlerin yüzde 7.8’ine denk geliyor. Türkiye’de çevre kirliliği her yıl yaklaşık 42 bin insanın  erken ölümüne sebep oluyor. Yani ülkemizde her 100 kişiden yaklaşık 13’ü çevre kirliliğine bağlı sebepler yüzünden yaşamını yitiriyor. Türkiye’de çevre sorunları arasından en çok erken ölüme ise   sebep oluyor, Raporun bulgularına göre  . Bu ölümlerin çoğu, kalp hastalığı, felç, akciğer kanseri ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanıyor. 




Özellikle çocukların, anne rahminde ya da erken çocukluk döneminde düşük doz kirleticiye maruz kalmaları çocukluk ve yaşam boyu sakatlık, hastalık ve ölümlere yol açabiliyor.

Kirlilik maliyetlidir. Kirliliğe bağlı hastalıklar düşük gelirli ülkelerden orta gelirli ülkelere doğru gayri safi yurt içi hasıla üzerinde verimlilik kaybına yol açarak yılda %2’lik artış göstermektedir. Kirlilikle ilişkili hastalıklara bağlı sağlık harcamaları yüksek gelirli ülkelerde %1,7’lik; ağır kirlilik yaşanan orta ya da hızlı gelişen ülkelerde %7’lik paya sahiptir. Rapora göre kirliliğe bağlı refah kaybının yıllık ekonomik çıktının %6,2’sine ulaştığı ve 4,6 trilyon Dolar olduğu tahmin edilmektedir. Burada rapor ilginç bir tespit yapmaktadır: Kirliliğe bağlı maliyetler, kirlilik ile hastalıklar arasındaki ilişkiler belirlendikçe artacaktır. 



Kirlilik gezegenin sağlığını da tehlikeye sokuyor, ekosistemlerde harabiyet yaratıyor ve iklim değişikliğine neden oluyor. Yüksek ve orta gelirli ülkelerde fosil yakıtlar, düşük gelirli ülkelerde biyo yakıtlar partiküler hava kirliliğin %85’ni, sülfür ve nitrojen oksite bağlı kirliliğin tamamına yakınından sorumludur. Elektrik üretim tesisleri, kimyasal fabrikalar, madencilik faaliyetleri, ormansızlaştırma, petrol ile çalışan araçlar karbondioksitin temel salınım kaynakları olarak başta gelen kirlilik odaklarıdır. Kömür, fosil yakıtlar içinde hem kirliğin hem de iklim değişikliğin en önemli nedenidir. 




Rapor kimyasalların yarattığı kirlilik ve buna bağlı hastalık boyutunun ardından şehirlere geçiyor. Dünya nüfusunun %55’i şehirlerde yaşıyor ve ekonomik aktivitelerin %85’i şehirler ve çevresinde gerçekleşiyor. Doğal olarak enerji, trafik ve insan yoğunluğunun da tarih boyunca benzeri görülmemiş biçimde büyük bölümü şehirlerde bulunuyor. 





Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCC); “İklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkileri halihazırda hissediliyor ve gezegenimizde yaşayan en korunmasız kişileri etkiliyor. Ancak hiç kimsenin iklim değişikliğinin etkilerine bağışıklığı yok ve kimse ulaşılmaz değil. Hükümetlerin önderlik edeceği ve iş dünyası, kentler, yatırımcılar, vatandaşlar ve sağlık profesyonelleri tarafından desteklenecek bir iklim hareketi, insanların yaşam kalitesinin yükselmesi için kaçınılmaz olduğu gibi, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmanın da temel gereklerinden biri.” Açıklamaları var.





Tekrar minik yavrularımıza dönersek çevre ile ilgili yaptıkları resimler ve sonunda iki tablonun dönüşüm sembolü çok alkış aldırdı. Müzük kulübün marakas ve bagetlerle olan ritmleri büyüklere parmak ısırtdırdı.


Bilim adamların çevre ile çalışmaları büyük takdir topladı. Defile olmadan etkinlik eksik kalır… Final olarak minik yavruların poşetlerden, renkli kartonlardan geri dönüşüm adına yaptıkları tasarım gerçekden büyüklere taş çıkardı. 




Renkli kartonlardan  yapılan kıyafetin tasarımcı aslarından Minik yavru Aybars Parlar ile yaptığımız kısa söyleşide kız kardeşi minik yavru Almila Asena Parlar “Bende şapkayı yaptım.” diyerek başına şapkayı takıyor. Bizde görüntülüyoruz. Aybars’ın velisi Berkit Parlar Anne Özlem Bulut Parlar  “Bizede sürpriz oldu. Kıyafetden hiç haberimiz olmadı. Okulda yapmışlar.”dediler.

Öğrenciler Büyüklere mesajlarını verdiler. Büyükler umarız Anlarlar…

Gösteri sonunda Okul öğrencesi Müdürü Nesrin Cenkçi sınıf öğretmenlerine ve Kulüp öğretmenlere plaket verdi.  





info@parlarmedya.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder