Pazartesi

IOM MÜZAYEDE-ART HAS WİNGS / SANATIN KANATLARI-YILMAZ PARLAR


IOM PROJESİNDE DUYARLI MÜZAYEDE

1951 yılında kurulan, Uluslararası Göç Örgütü ( IOM ) Farkındalık Arttırma projesi kapsamında İstanbul’da gerçekleştirdiği, Art Has Wings / Sanatın Kanatları sergisindeki eserleri yardım amaçlı fon oluşturmak için, İstanbul isveç sarayında müzayede organize etti.

( IOM ), Uluslararası Göç Hakkında Geçtiğimiz yıl 2012 de aynı takvim tarihine yaklaşık günlerde IOM Türkiye olarak, “Göç Sanatı” konulu 15 in üstünde farklı ülkelerden gelen 40 dan fazla sanatçıyla ilk sergisini izleyicilerle buluşturmuştu.

Bu sene Uluslararası Göç Örgütü ( IOM ) “Sanatın Kanatları” temalı yeni bir sergi organize etti. Art Has Wings / Sanatın Kanatları sergisinde sergilenen eserler 30 kasım 2013 tarihinde geliri mağdur ve savunmasız durumda olan göçmenlere ayrılan bir fona bağışlanmak üzere İstanbul İsveç Başkonsolosluğu’nda Sotheby’s yönetiminde hayır amaçlı bir müzayede gerçekleştirildi.

Müzayede öncesi İsveç Konsolosluk Türk-isveç işbirliği bölüm Başkanı Sevil Özmen ev sahipliğini üstlenen İsveç Sarayında, Konsolosluk adına kısa karşılama konuşması yaptı. Geçtiğimiz yıllardan itibaren bu günlere kadar toplumların sosyal yaraları olan insani konularda verilen desteklerde hep varlık gösteren İsveç Konsolosluğu olarak böylesine anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan verilen desteğin parçası olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Uluslararası Göç Örgütü ( IOM ) Türkiye Daimi temsilcisi Meera Sethi kısa olarak örgütün çalışmaları misyonu hakkında bilgileri verdikten sonra etkinliğe katılan yetenekli göçmen sanatcıların bağışladıkları ve yapılan açık artırma ile yine bu konuda mağdur ğöçmen kişilere çalışma gösteren örgütlere gidecek fonun oluşturulmasında verilen emeklere teşekkürlerini sundu.

Müzayede, Sotheby’s müzayede Başkanı Oya Delahaye tarafından gerçekleştirildi. Alışılmışın dışında artırmaya iştirak eden hayır sever katılımcıların kalkan elleri son derece mütevazi bir şekilde gösterişten uzaktı. Sessiz sakin bir o kadarda son derece akıcı açık artırmayı idare eden Oya Delahaye aynı mütevaziliğe duayenliğini gizliyordu.

Açık artırma eserler arasında sanatcı, Movenpick Otel Genel Müdürü Frank Reichenbach 7 lot daki 50X70 ebatlı fotografıyla ve Filipinli eşi Norge Reichenbach bronz heykeliyle ile dikkat çeken isimlerdi.

Sergi için katılan sanatcıların göçmen çocuğu,göçü deneyimlemiş veya göç, uyumluluk sorunları, ve göçten doğan yer değişitirmeler konusuna özel bir ilgisi olan özellikler aranmıştı. Türkiye’de yaşayan tüm vatandaşlıklardan olan ve göç geçmişi olan herkese açıktı. Plastik sanatlardan ressamlar, heykeltraşlar ve fotoğrafçılar eserleriyle  katılmaları ve eserlerin göç temasıyla bağlantısını anlatan demecleri istenmişti.



Açık artırma sonrası verilen resepsiyonla etkinlik sona erdi. İkram esnasında hizmet personeline yardımcı olarak son derece tevazu gösteren İsveç konsolos yetkililerin jestleri, içten konukseverlği gözden kaçmadı.

Uluslararası Göç Örgütü-International Organization for Migration – ( IOM ) acil durumlarda yardım, mültecilerin yeni bir ülkeye yerleştirilmesi, gönüllü geri dönüşlere yardım, göçmen sağlığı, para gönderme ve yasal göç seçeneklerinin desteklenmesi gibi alanlarda faaliyet gösteren uluslararası bir örgüttür. 

 yilmazparlar@yahoo.com

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder