Cumartesi

ARMAGGAN Art & Design Gallery-Doğanın Renkleri-Yılmaz parlar

Doğal Boyalar Doğanın renkleri ve Sanat  

TÜRKAK tarafından akredite edilen, Armaggan Datu Laboratuvarı “Doğanın Renkleri” “Doğanın Renkleri” adlı karma resim sergisi Genç sanatçı ve tasarımcıları desteklemek amacıyla kurulmuş olan ARMAGGAN Art & Design Gallery’ de 8 Eylül 2016 açıldı.  

Türkiye'deki yatırımları Bora Jet ile Bazaar 54'ün yanı sıra Ayvalık'ta büyük bir zeytinlik fabrikasında sızma zeyrinyağı üretimi yapan Ayaslı ailesi, kültür hizmetlerinden birini daha hayata geçirdi.
Modernize edilmiş ipek kaftanlar, ev tekstili ürünleri, hediyelik objeler ve mücevherleri bünyesinde bulunduran Nur Osmaniye’deki mağazada çeşitli ressamların doğal pigmentlerden elde edilen eserlerini sergiledi.
Çoğunluğun organik olarak adlandırdığı boyaların gerçek tanımına göz atalım.

Günümüz beslenmesindeki öneri ve tercihlerine bakdığımızda organik sözcüğü üst sıralardan inmez oldu.

Üst gelir düzeyine sahip kesimlerde  “Organik Ürünler” kullanma ve beslenme alışkanlığı haline geldi.  
“Organik” nedir. Bilindiği gibi kimyada canlı dünyasının yapı taşlarını oluşturan başlıca karbon, hidrojen, azot ve oksijen atomlu bileşikleri içeren maddelere “ organik madde “denildiğini biliyoruz.
Endüstride kullanılan, üretilen birçok sentetik kimyasal madde de “organik madde” olarak adlandırılır
Bu durumda doğru tanımlama “doğal” veya   “ekolojik” olabilir.  “Organik” yerine “doğal” sözcüğünü koyarsak, bu durumda doğru tanımlama olur.    
Kültür ve sanatını, geleceğe taşımak ve dünyaya tanıtmak amacıyla Kültürel Miras ve Doğal Boya Laboratuvarının ARMAGGAN Art - Design Gallery’de kimyasal içermeyen doğal boyaları ile yapılan eserlerini sergileyen Sıla Gür, Nilüfer Tokay, Aysun Bozuklu, Nilgün Sabar, Betül Cankara, Şevket Arık, Sinem Kaya, Güneş Özmen, Neşe Çoğal, Hüseyin Rüstemoğlu, Doruk Pireci, İrem Çamlıca ve Desen Halıçınarlı gibi sanatçılar yer aldı.


ARMAGGAN Genel Müdürü Ebru Karaçam ev sahipliğinde yapılan serginin küratörü ve galeri yöneticisi Şanel Şan Sevinç sergi konusunda, “Bu sergi için hem doğal boya laboratuvarımız hem sanatçılarımız hem de bizler büyük heyecan içindeyiz. Kimyasal süreçlerden uzak, sadece ve saf olarak doğanın sunduğu renklerle çalışmak sanatçılarımızı projede zaman zaman zorladı. Alışık oldukları renk skalasının dışına çıkmak, belki de bugüne dek hiç kullanmadıkları renkleri zorunda kaldılar. Doğayla mücadele ettiler desem yanlış olmaz. Sergide sanatçılarımızın bu doğal üretimlerinin yanı sıra daha önce yaptıkları akrilik ve yağlıboya tablolarına da sergide yer vereceğiz. Böylece izleyicilerimiz doğal/kimyasal arasında sanatçıların yaşadığı serüveni de izlemiş olacak. ” dedi.

19 Kasıma kar sürecek sergideki resimlerin doğal yapısını anlıyabilmek için Galeri alt katında tekstil bölümünde kaftanın doğal ipek iplik doğal pigmentden yapılan kaftanın bir cm için 8 saat emek olduğunu öğrendiğimizde gelece kültür mirası taşımanın rahatlığını hissetdik. Ayaslı ailesini kutlarız.

yilmazparlar@yahoo.com
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder